Minden, ami Görögország

Görögország „lebegő” kolostorai, a Meteorák

2018. április 28. 17:25 - little.beetle

A Pindosz-hegységben találhatóak azok a többszáz méter magas sziklák, melyek tetején kolostorok emelkednek a magasba és Görögország egyik leglátványosabb és legtitokzatosabb nevezetességeként tartják őket számon. A Meteorák égbe nyúló sziklái nem csupán a természet egyedi alkotásainak számítanak, hanem a rájuk épült kolostorok nagyon régre visszanyúló gazdag történelmi és vallási múltat idéznek fel a mai kor emberei számára.

Távolabb a törököktől, közelebb Istenhez

A többszáz méter magas sziklák egyenként emelkednek a magasba és nincs természetes átjáró közöttük, tehát egyenként kell felmászni mindegyikre, ha meg szeretnénk közelíteni a csúcsokat. Nagyjából hatvan millió évvel ezelőtt keletkeztek és valaha a tenger mélyén voltak. Függőleges mozgásoknak és a természet csodálatos erejének köszönhetően azonban idővel kiemelkedtek a vízből és a világon annyira egyedi látványt hoztak létre, hogy az UNESCO a világörökség részévé nyilvánította őket.

meteorak3.jpg

Természetesen ebben közrejátszott az a szintén egyedi jelenség, hogy a több mint négyszáz méter magas sziklafalakra a 14. században kolostorokat építettek a világ zajától elvonulni vágyó remeték és szerzetesek. Szándékosan választottak ilyen nehezen megközelíthető helyet. Egyrészt valóban el szerettek volna távolodni nem csak a világ zajától, hanem a veszélyeitől is, mint például a törököktől. Másrészt azonban szerettek volna a lehető legközelebb kerülni Istenhez.

A sziklákba vájt barlangoknak már a 9. században is éltek szerzetesek, akik létrák, kötelek és hálók segítsévégel közlekedtek a sziklákon. Ugyanilyen módon vittek fel vizet és élelmet is maguknak. Ma már a húsz kolostorból csak hat működik, ahol szerzetesek és apácák élnek.

„Levegőben lebegő”

meteorak2.jpg

A Meteora szó azt jelenti, hogy „levegőben lebegő”, ami a valósághoz hűen tükrözi a kolostorok fizikai elhelyezkedését. Az egyik legnagyobb és leggazdagabb kolostor a Nagy Meteora kolostor, melyet 1350 körül alapított Szent Athanaiosz barát. Gazdag könyvtárában féltve őrzött könyvek és kódexek találhatók. A másik legismertebb pedig a Varlaam-kolostor, ahol értékes relikviák, liturgiaöltözetek, keresztek, oltárterítők, kéziratok és könyvek sokasága található.

Az idelátogató turisták megtekinthetik a kápolna falain festmények formájában megjelenített középkori életet, a különböző kínzási formákat és az eljövendő ítélet napját. A kolostorokat ma már az 1920-as években kőbe vájt lépcsőkön és hidakon lehet megközelíteni és a látogatóknak kötelező megfelelő ruházatot viselni, amely eltakarja a vállakat és a térdeket. Turisták milliói látogatnak ide minden évben.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gorogorszagi.blog.hu/api/trackback/id/tr9313878028

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása