Minden, ami Görögország

Görög nemzeti ételek

2018. április 14. 10:20 - little.beetle

A görög konyha igen színes, változatos és egészséges, melyet leginkább a földrajzi adottságainak köszönhet. Tengerparti ország lévén bővelkedik halakban és tengeri herkentyűkben, kedvező éghajlatának köszönhetően pedig rengeteg friss zöldség és gyümölcs terem meg az országban. A görög éttermek vonzereje csábító étlapjaik mellett a görög emberek vendégszeretetében is rejlik.

Híresen finom görög ételek

gorog_nemzeti_etelek2.jpg

Ki ne ismerné a világszerte mindenhol elterjedt bárány-, borjú- vagy disznóhúsból készült gyros-t, az uborkás-fokhagymás tzatziki mártást, a paradicsomos darálthúsos muszakát padlizsánnal vagy a tipikus görög salátát friss olajbogyóból, paradicsomból, uborkából, lilahagymából és fetasajtból összeállítva? Ezek mind olyan jellegzetes görög eredetű ételek, amelyeket előszeretettel fogyasztunk és készítünk el otthon is.

A görög salátán kívül a görögöknek rengetegféle salátájuk van, kezdve a céklától, a cukkinin át, egészen a ráksalátáig. Természetesen az olíva-olaj egyikből sem hiányozhat. Ezen kívül leginkább az előételek tipikus szereplői a bundában sült tintahal, a kalamari, a szőlőlevélbe töltött rizs és az egyéb olyan tengeri herkentyűk, mint a garnélarák, a polip és a különböző halfajták egész sora.

A levesek nem annyira eltejedtek a görögöknél, mint mondjuk nálunk. Ha mégis találkozunk az étlapokon velük, akkor könnyed, citrommal vagy ecettel savanyított verziókra számíthatunk.

gorog_nemzeti_etelek1.jpg

Húsételekben sincs hiány

Csirkéből, borjúból és bárányból is rengetegféle ételt készítenek a görögök. Egyik jellegzetes csirkés ételük a citromos csirke, melyet ropogósra sütnek és rizzsel vagy salátával tálalnak. A roston sült borjú- vagy bárányborda, oregánóval és olívaolajjal ízesítve és sült burgonyával fogyasztva szintén finom és népszerű görög recept.

gorog_nemzeti_etelek.jpg

A magyar rablópecsenyéhez hasonló szuvláki is egy tagadhatatlan görög kedvenc. A nyársra tűzdelt húst, hagymát és paprikát ropogósra sütik, olívaolajjal és fűszerekkel ízesítik és sült burgonyával tálalják. Az eredeti görög recept szerint bárnyhúsból készül, azonban nagyon sok helyen már disznóhúsból is készítenek, ami azonban nem ér fel az eredetivel.

A görögök előszeretettel fogyasztanak bort étkezések közben és után, melyből nagyon sok féle van, ami szintén az ország kedvező klímájának köszönhető. Híres röviditaluk az ánizspálinka és a Metaxa, a világhírű görög konyak.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gorogorszagi.blog.hu/api/trackback/id/tr6313832610

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása