Minden, ami Görögország

Az ókori görög istenek

2018. április 22. 11:11 - little.beetle

Az ókori görög mitológiának még ma is, évezredekkel később meghatározó ereje, varázsa és befolyása van a görög kultúrára, gondolkodásra és nem utolsó sorban turizmusra. Mára már igazi brand lett belőle, amire Görögország egész turizmusa alapul, hiszen mindent áthat az országban, minden épület romjában és történetében ott lappang.

az_okori_gorog_istenek.jpg

Az ókori görögök politeisták voltak, azaz több istenben hittek. Ezek az istenek a mitológia főszereplői, akik nagy befolyással voltak az emberek életére, kedvük szerint alakították életüket. Mindennek megvolt a maga istene: a szerelemnek, a vadászatnak, a munkának, a bölcsességnek, a halálnak.

Nagyon nehéz követni a görög mitológia alakulását és az istenek családfáit, hiszen olyan komplex rokoni kapcsolatban álltak egymással, amit emberként alig lehet felfogni. Az istenek sokszor kapcsolatban álltak saját rokonaikkal, de a földi halandó emberekkel is.

Az Olümposz istenei

Az Olümposz hegy csúcsán éltek a főistenek, akik tizenketten voltak. Vezetőjük, a legfőbb isten, Zeusz volt, a mennydörgés és a villámok istene. Miután legyőzte a titánokat és a gigászokat, sikerült kivívnia a többi isten tiszteletét és megbecsülését, ezért ő lett a leghatalmasabb, az istenek vezére.

Felesége, Héra, a család, a házasság és a hűség, a menny és a csillagok istennője volt. Nekik születtek közös gyermekeik, azonban külön-külön is. Héphaisztoszt, a tűz istenét például Héra apa nélkül nemzette, Pallasz Athéné pedig Zeusz fejéből pattant ki. Ezen kívül Zeusznak születtek még gyermekei különböző anyáktól, akik közül egyesek szintén az Olümposzon éltek.

az_okori_gorog_istenek1.jpg

Athén védőszentje, Pallasz Athéné a bölcsesség, a műveltség, a belső szépség és a mesterségek istennője volt. A monda szerint Poszeidonnal versengett a város védelmezéséért, ezért egy verseny segítségével döntötték el, hogy kié legyen a győzelem. Poszeidon, a tengerek és vizek ura, szigonyával forrást fakasztott az Akropoliszon, Pallasz Athéné pedig lábának dobbantásával egy olajfát keltett életre, a legelsőt a világon, ami azóta a béke szimbóluma Görögországban.

Az Olümposzon élt még Aphrodité, a szépség és a szerelem istennője, Apollón, az íjászat, a jövendölés és zene istene, Démétér, a termékenység és földművelés istennője, Artemisz, a vadászat és az állatok istennője, Árész, a háború istene. Hesztia őrízte az olümposzi lángot és védelmezte a családokat, Hermész pedig az istenek hírnöke volt, az útmutatás, az utazás és a vígasz istene.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gorogorszagi.blog.hu/api/trackback/id/tr2413848468

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása