Minden, ami Görögország

Athén, az európai civilizáció fellegvára

2018. április 20. 10:30 - little.beetle

A görög főváros maga az eleven történelem, az ókor és a jelen találkozása, amely időutazásra invitálja az odalátogatókat. A város nevét a mitológiából ismert városvédő istennőről, Pallasz Athénéről kapta. A városhoz köthető a színház és a demokrácia kialakulása, az olimpiai játékok elterjedése, a művészetek és a mitológia virágzása. Mindez a mai napig nyomot hagyott rajta, aminek rengeteg turista jár a csodájára.

athen_az_europai_civilizacio_fellegvara.jpg

Athéni nevezetességek

Athénban járva ha szeretnénk sem tudnánk kikerülni a központjában álló fellegvárat, az Akropoliszt, amely egy domb tetején található épületegyüttes. Itt található természetesen Athén egyik szimbóluma és védjegye, Pallasz Athéné temploma, a Parthenón, a világ egyik leghíresebb ókori épülete. Ezen kívül itt ékeskedik még Periklész és Dionüszosz színháza is. Az utóbbiban adták elő egykoron Szophoklész darabjait, melyet 17 ezer ember nézhetett egyszerre.

Athén piactere, az Agora sem mindennapi látvány, mely 1200 éves múltra tekint vissza. A tér nem csupán piacként, hanem szent helyként is funkcionált, ahová a bűnösök nem léphettek be. Később politikai központtá vált és híres kivégzőhellyé, ahol többek között Szókrátészt is kivégezték. A tér mellett áll a 2500 éves Héphaisztosz temploma.

athen_az_europai_civilizacio_fellegvara1.jpg

Régi és modern Athén

Athénnak vannak olyan régiói, melyek igazi görög falvak hangulatát idézik. Ilyen az Anafiotika városrész, ahol zegzugos kis utcák, hangulatos görög stílusú házak, kóbor macskák és virágok vannak minden mennyiségben.

A Pleka szintén egy csendesebb, nyugodtabb része a városnak, ami hangulatos utcákkal, élő zenés kávézókkal és éttermekkel várja a turistákat. Régen ez a rész volt Athén központja. Ezeknek az utcáknak az egyike egy három km-es sétálóutca, ahol az utcai árusok végtelen sora kínálja színes portékáit a turistáknak.

Ugyanakkor Athénnak megvan az igazi nagyvárosi arca is. Tömegközlekedési eszközein – metrókon és villamosokon – ingyen wifit biztosítanak az utazóközönségnek. Az éjszakai élet pedig kedvez a bulizni és szórakozni vágyó fiataloknak. A legtöbb athéni strand ingyenes, ráadásul ha a megfelelő időszakban megyünk – főszezonon kívül, november és március között – rengeteg komplexumot is ingyen látogathatunk. Köztük az Akropoliszt és azt a stadiont is, ahol először rendezték meg az olimpiai játékokat.

athen_az_europai_civilizacio_fellegvara2.jpg

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gorogorszagi.blog.hu/api/trackback/id/tr413846932

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

protézisesh 2018.04.22. 08:35:29

Egy végtelenül mocskos, húgyszagtól bűzlő, szeméttel vastagon megszórt koszfeszek. Egymást váltogatják a többé kevésbé rendben tartott épületek és a düledező, lezárt, szarrá grafitizett romok, ahol a drogosok fényes nappal az utcán lövik be magukat.
Pusztulat hangulata van az egésznek, beszurva vannak kellemes bárok, éttermek.
Az akropolison meg fizessen kövek nézegetéséért 30eurót, akinek 6anyja van...

Viszont olcsó a bérautó (50 euro/nap Astra, Budgetnél, vö: a taxi 38ért hoz be a reptérről a városba), illetve a belvárosban olcsó a taxizás. Egy 90perces átszállójegy 1,40€ mi 4en voltunk 6-8 euroért meg “háztól házig” taxiztunk (tipp: a google maps alkalmazás az utvonaltervezésnél mutatja a kozelben levo taxikat, illetve dijat is becsul, mert Athenban az fix tarifás, nem tarsasagfuggo)

midnightcoder2 2018.04.22. 15:34:21

Na ja. A görögöknek csak a múltja van, abból viszont a mai napig egész jól megélnek.
süti beállítások módosítása